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- ’ | - RE:  suarplus land
Dear Mr. Yost: -

determines it wants to do so. Under Gov’t. Code § 61611 the District may hold, use,
enjoy, lease or dispose of any of its property. But, a threshold political concern seems to
me to be deciding whether the land is really “surplus” to the District. I cannot remember
if one of the District’s powers was recreation in addition to road maintenance. If the
District does not have recreational powers then it is pretty easy to conclude the land is
surplus. If it does have recreational power then the decision has some political risk. To
resolve that risk I would strongly suggest that you consider holding a personally noticed
public hearing on the issue of declaring‘ the property surplus.
| ,

Your question is how to dispo:g of unneeded District real property if the Board

If it is determined that the 1anci is surplus then the property must first be offered
for sale to public entitles in conformance with Gov’t. Code § 54229 et.seq. (attached).
This will, of course, require an independent appraisal which would be necessary for sale
to anyone. After the property is turned down by other public agencies (since nobody has
any money), the land can be sold on the open market. I would suggest that this first be
done by bid with a reserve price in the )amount of the appraisal. If bidding does not result
in a sale you may then go to negotiated sale or re-bid without a reserve.

1 ;
1 think it might be productivé‘ for me to have a face-to-face meeting with two
Board members to discuss the above before you go public with this idea.

J Sincerely,

| W ebte Syphecvigon

NOBLE SPRUNGER
NS:hl - District Counsel

Ene..



EXCERPTS FROM THE MEETING WITH NOBLE SPRUNGER OF FEB, 8
Regarding the fee schedule in the revision of Ordinance 1:

Page 4 has severall amendments which were recommended by
Mr. Sprunger. Please .refer to the revision I made following
Mr. Sprunger's~recmeendations..

the ordinance. Rather the fee schedule should be done as a
resolution, and it| should be a published notice in the
Democrat. While it cannot be voted upon until after it is
published, it can be a discussion item.

The fee schedule tFat was on Page 4 has been deleted from

RE: SURPLUS LAND (Lhe 19 acres)
\

The following ordef for disposal is to bhe followed:

|
A public hearing té be held-this will be done at the
upcoming meeting. Under Gov't Code 6161 the District may
hold, use,enjoy, lease or dispose of any of its
property. Insofar»js it has not been designated for any
specific use there |appears to be no problem to declare it
surplus.

It is first to be offered to any public entity. e.g. EID,
County Parks,etc. ﬂs specified by Gov't Code 54229,

It will require an undependent appraisal which is necessary
for a sale to anyoqe.
anyone.

|

If there are no offers, and this is likely, the property can
be sold to anyone. mhls to be done by bid with a reserve
price in the amount‘of the appraisal. All hids after the
initial bid must be\at least 5% of the preceding bid.

|
If bidding does not!| result in a sale we then go to a
negotiated sale or fe -bid without a reserve.

Please understand that this not preclude that the residents
in the immediate v1e1n1ty of the property could purchase the
property ‘

Also advised was that the proposed should be published.

The meeting with Mr1 Sprunger was also attended by Art
Ercolini. \



